dijous, 21 de febrer de 2013

vegetarianisme: desconeixement i estupefacció

Shoefeti
llegendes urbanes
desconeixement


El significat de la paraula vegetariàimplica un equilibrat sentit filosòfic i moral de la vida, que va molt més lluny d'una mera dieta de verdures i fruites”. Sí tingués el botonet de "m'agrada" del Facebook el premeria.

Ho vaig llegir en un dels documents del curs de diètetica natural que estic fent. Aquesta declaració és sumament important, ja que molts encara creuen que qui és vegetarià segueix una “espècie de dieta” que inclou menjar fruites i verdures, i ja està. Però encara hi ha més malentès i poc coneixement. Es creu que es tracta de menjar molta fruita, però no es té en compte el menjar vegetals i llegums, els quals en realitat han de ser el fonament de l'alimentació vegetariana. I encara un altre error, aquest sí que més greu, el pensar que ser vegetarià és no menjar carn, però en canvi sí menjar tot tipus d'”aliments” processats, que, i per això ho he escrit entre cometes, poc tenen d'aliment. Per exemple, hi ha qui creu que és vegetarià qui menja pizzes (sense carn, això sí), formatge i altres làctics, pastes i cereals refinats, sucres i moltes altres coses processades i poc saludables. I no consumeix, per una altra banda, ni llegums, ni cereals complets, ni vegetals de fulla verda, ni llavors, etcètera. Per a molts no menjar aquests aliments és d'allò més normal, alguns per desconeixement i, altres, per oblit o mandra. I no obstant això, aquests són els aliments imprescindibles per a una alimentació sana i els que aporten tot el que el nostre organisme per viure en condicions òptimes.


estupefacció


Festa de Dijous Gras a la tarda d'enguany,...
amb el Rei Carnestoltes en un barri de Barcelona i, com no, no hi falta botifarra d'ou i truita de patata. Una senyora se'm dirigeix i em diu "no has menjat res!". Li responc que no tinc gana, però que igualment no en menjaria, sóc vegetariana. Els ulls se li esbatanen, em mira i em remira i em diu: "Però fas bona cara! Se't veu bé i maca!".
On és la paradoxa? Què tenen d'antònims vegetarianisme i salut? Res. Més aviat just al contrari: són sinònims. I aquesta anècdota no fa res més que exemplificar el desconeixement abans explicat.

<<La paraula vegetarià fou encunyada pels fundadors de l'Associació Vegetariana Britànica l'any 1842, i deriva de la paraula llatina vegetus
que significa "complet, sa, fresc o vivaç">>

Seguiré incidint en aquest tema... és apassionant. I tu, quina opinió en tens? Creus que una persona vegetariana té carències? Intentarem esbrinar si són pors infundades i llegendes urbanes.

2 comentaris:

 1. Us deixo els comentaris d'aquesta entrada que es van generar al Facebook:

  FP: Vigila amb la Vit B12, i els seus problemes per carència d'aquesta.

  Estela Bayarri: http://www.naturalnews.com/029531_vitamin_B12_vegan.html (Vegan Vitamin B12 Deficiency is a Myth)

  FP: http://jacknorrisrd.com/?p=1284 (Jack Norris RD>> Blog Archive >> Response to: Vegan Vitamin B12 Deficiency is a Myth).
  Només és perquè ho tinguis amb compte. Tinc pacients molt tocats per un dèficit de B12. HI estic d'acord amb lo que diu amb lo dels problemes d'absorció, però s'ha d'anar amb compte. Evolutivament, som el que som gràcies a greixos animals i proteïnes, tant vegetals, però sobretot animals. A partir d’aquí, que cadascú faci el que vulgui. No entro sovint, però avui m'estic fent un fart. Cuida't!!

  ResponElimina
 2. I per seguir llegint, l'article d'Ets el que menges, "Resolem dubtes sobre l'alimentació vegetariana": http://www.etselquemenges.cat/alternativa/resolem-dubtes-sobre-lalimentacio-vegetariana-24736/

  ResponElimina