diumenge, 7 d’abril de 2013

batut verd amb cobertura multicolor

Quan sents que el teu cos et demana un descans, que fa dies que sents que tens digestions pesades, o et sents plena, o has estat menjant de manera poc organitzada i equilibrada, hi ha una molt bona manera de reequilibrar l'organisme i ajudar les funcions digestives: prendre un batut verd com a esmorzar o piscolabis. És antiinflamatori i depuratiu, aporta un munt de nutrients imprescindibles per a l'organisme i fa que aquest es desintoxiqui de manera natural. 

Els batuts verds són una manera ideal de començar el dia. Contenen bàsicament fulles verdes, verdures, fruita, fruits secs, llavors, herbes... depenent del que vingui de gust, dels requeriments nutricionals i de la imaginació i creativitat de cadascú. Les fulles verdes han de formar part de la nostra dieta diària i una bona manera d'introduir-les de manera fàcil i ràpida és en forma de batut i a primera hora del matí. Contenen proteïnes, clorofil·la, vitamines, minerals i antioxidants. Com deia abans, essencials per a la vida. La fruita que hi introduïm donarà dolçor i sabor, i totes les propietats que aquesta tingui. La proporció ha de ser d'aproximadament 60 % de fulles verdes o més. Per a més cremositat, proteïnes i nutrients hi podem introduir fruits secs o llavors, els quals han estat prèviament en remull unes quantes hores (una manera senzilla de fer-ho és deixar-los en remull tota la nit i l'endemà al matí colar i esbandir; llestos per a utilitzar). Les herbes també són benvingudes, ja que són més fulles verdes i aporten aromes molt refrescants i perfumades. Recordeu que el llistat de fulles verdes, fruites, verdures, fruits secs, llavors i herbes és llarguíssim. Amb la imaginació i el coneixement de tot això, cada dia podem fer combinacions que ens deixaran ben satisfets i, sobretot, ben nodrits.

El meu esmorzar, però, no s'acaba amb el batut i és que, com a diumenge de primavera i assolellat del qual estem gaudint en aquest raconet del planeta, ve de gust quelcom més. En el cas d'avui, una cobertura multicolor. L'altre dia parlava de la importància dels colors a la dieta i el significat de cadascun d'ells. Què us sembla doncs una bona cobertura multicolor per al batut verd? Us ho explico a continuació:

batut verd amb cobertura multicolor
(1 persona)


Ingredients:

batut verd:
-1 tassa d'espinacs crus
-1/2 alvocat
-1 grapat de cilantre fresc
-1cda de llevat de cervesa
-1/2 cta de canyella en pols
-100 ml d'aigua



cobertura multicolor:
-1 pastanaga petita
-1/2 poma
-1cda coco ratllat
-1cda de baies de goji

Preparació:...








batut verd:
Es baten tots els ingredients (amb una batedora elèctrica de braç). Les quantitats i els mateixos ingredients poden variar al gust de cadascú. Sobretot la quantitat d'aigua repercutirà en la textura del batut, fent-lo més dens o més aigualit. En aquesta recepta, l'alvocat li dóna una cremositat que m'encanta, a més d'aportar els greixos, proteïnes i fibra d'aquesta deliciosa fruita. La canyella li dóna dolçor i aroma. El llevat de cervesa, un gust característic, però sobretot les seves propietats especials ja descrites en altres ocasions. Això sí, aquest batut és per a ja inciats, és a dir, només té la dolçor natural de l'alvocat, els espinacs mateixos i la canyella, però per a paladars embotits de sabors artificials i processats, això pot ser massa fort per començar. Aleshores, el que es recomana és que s'hi posin, al principi, més fruites dolces (plàtan, poma, pera, maduixes...) i en més proporció (invertir les proporcions, més fruita que fulles verdes). El suc de mitja llimona espremuda també és molt recomanable.
Es col·loca la barreja homogènia en un got o un bol.

cobertura multicolor:
Ara farem servir un processador d'aliments, perquè volem que la pastanaga i la poma ens quedin a trossets petits i cruixents. Després hi posem les baies de goji i el coco ratllat i ho barregem bé. Ja ho podem servir sobre del batut verd. Hi podem empolsar una mica més de canyella.

Resultat:
A banda que estèticament és ben bonic i només de veure-ho ja ens il·lumina el matí, com hem anat comentant, és un combinat de nutrients ideal per començar el dia amb energia i vitalitat.

Desitjo que compartiu als comentaris les vostres experiències amb batuts verds i esmorzars o piscolabis d'aquestes característiques, o quan hàgiu tastat aquesta recepta! Us recomano moltíssim la web Kijimuna's Kitchen, amb receptes raw precioses, atractives i llamineres. A l'índex hi trobareu la categoria de batuts on hi ha idees alternatives i informacions nutricionals molt completes. Qui no sàpiga de què va aquest terme raw -anglicisme, referent a la cuina crua i al crudiveganisme- o qui en vulgui saber més, pot llegir aquesta entrevista a l'autora de la mateixa web citada.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada