dilluns, 1 d’abril de 2013

bon profit, és primavera!

Ja arriba el bon temps, hem endarrerit els rellotges i es fa de nit més tard, els dies són llargs, fa olor de primavera... I les amanides per dinar vénen molt de gust. Però hi ha qui queda estancat entre molt reduïdes opcions (recordeu l'acudit que no era un acudit, si no realitat pura, “I com pot ser creativa la cuina vegetariana?”).

El motiu pot ser el següent:

1) Si penseu en la base d'una amanida penseu en (ompliu el buit).
2) Si penseu en altres verdures que hi podeu posar, penseu en (idem).
3) Si penseu com ho amaniríeu, penseu en (idem).
4) I penseu a posar algun ingredient més en una amanida? Potser si us ajudo i us dic que hi poseu un llegum, aleshores pensareu en (idem).

per PhotoAtelier
Ara ve el moment Copperfield (o més nostrat, Lari, Andreu) quan us endevino el pensament. Cada vegada que us encerti el que heu pensat en cadascun dels apartats anteriors, sumeu un punt:

1) Enciam.
2) Tomàquet, pebrot vermell i pastanaga. (cada ítem és 1 punt)
3) Oli, vinagre i sal (igual que a 2))
4) Cigrons o mongeta blanca.

Puntuació:

-8/9 punts: em sembla que em dedicaré a les arts endevinatives a partir d'ara!
-4/7 punts: m'hi dedicaré a estonetes lliures, com a hobby.
-1/3 punts: en dinars familiars, a les postres potser faré alguna brometa.
-0 punts: millor que emigri un temps per recuperar-me del ridícul; la prestidigitació no és el meu fort.

Però per als casos dels quals he sortit reexida, encara us pregunto una cosa més: de quina manera prepararíeu els ingredients en què havíeu pensat? (ompliu el buit)

Resposta: crus i tallats.
(Potser he incrementat la credibilitat com a pitonissa o potser he d'allargar una mica més l'exili...)

Els qui seguiu aquí i no heu perdut la fe en les meves arts, us faré el darrer truc d'il·lusionista. Trauré del barret ingredients que no havíeu imaginat o que no hauríeu pensat que farien la mateixa funció, o millor!...
1) Base de fulles verdes: ruca, endívia, herba dels canonges, enciams diversos, espinacs, escarola, col, cabdells... seguiu la llista amb qualsevol cosa que sigui de fulles verdes. Estareu aportant al vostre cos tot de nutrients essencials, amb fibra, clorofil·la, vitamina C, són antioxidants i depuratius, "per nodrir, refrescar i relaxar el fetge".

2) Verdures i hortalisses: tomàquets (raf, cirerol, de branca, pera, pebrot...), pastanaga (a rodanxes, bastonets o ratllada), pebrot (no només vermell, també groc i verd, cru o escalivat), api, carbassó (també cru), nap (ratllat), albergínia (escalivada), ceba, xampinyons, mongeta tendra (cuita al dente)... I no només verdures, també fruites! Mitges llunes de poma o pera, uns trossets d'aranja o taronja, unes làmines de maduixa o figa, uns talls d'alvocat (greix saludable)... I fruits secs! Nous, ametlles, pinyons, llavors de sèsam, de gira-sol i de carbassa... Quants més colors, més ben nodrits i més feliços estarem, perquè cada color representa una combinació de nutrients determinada i, per tant, triant-ne de diversos ens assegurem d'obtenir totes les vitamines i minerals essencials.

-El blanc significa antioxidants (alicina) i potassi. Redueixen el colesterol, disminueixen la pressió arterial i prevenen la diabetis.
-El taronja i el groc, betacarotè (provitamina A), vitamina C, potassi i àcid fòlic. Bons per a la vista, la pell i el sistema immunitari.
-El verd, luteïna, potassi, vitamines C i K i àcid fòlic. Altament beneficiosos, per exemple durant l'embaràs.
-El vermell, antioxidants (licopè i antocianina). Milloren la salut cardiovascular, disminueixen el risc de càncer i disminueixen el risc de malalties del sistema urinari.
-El lila, antoxidants també. Disminueixen els risc de càncer, mantenen la salut del tracte uinari i preserven la memòria.

3) Amanit: suc de llimona, d'aranja o de taronja, salsa de soja (shoyu o tamari), miso, tahini, mostassa, vinagre de poma, espècies (pebre, pebre vermell -dolç o picant-, gingebre, nou moscada, cúrcuma, canyella...) i herbes (fresques -cilantre, julivert, alfàbrega...- o seques -orenga, romaní, herbes de Provença, anet...-).

4) Llegums: llenties, mongeta vermella, azuki, fajol o blat sarraí, quinoa i amarant (aquests tres últims pseudocerals, sense gluten). Tots aquests aliments aporten quantitats de proteïnes saludables, així com calci, fibra i vitamines.

I quant a la preparació, no ens hem de limitar a pensar en amanides d'aliments crus i freds, podem afegir alguns dels ingredients cuits o semicuits i fer una combinació de temperatures (fred, tebi, calent). Així aconseguim plats molt vistosos, saborosos, originals i que ens omplen de tot allò que el nostre cos demana per estar sa i feliç. És primavera, el nostre cos demana plats frescos, però encara no tant com a l'estiu. Perfecte, una amanida tèbia!

Aquests llistats que us he ofert contenen punts suspensius perquè les llistes són obertes. A mesura que aneu fent volar la imaginació i us atreviu a tastar i combinar, veureu que cada dia de l'any podeu fer un plat diferent, una amanida diferent!

Per acabar avui us deixo la recepta de l'amanida que vam menjar ahir, diumenge de Pasqua, que ens va deixar profundament satisfets i joiosos.

Amanida tèbia d'azuki, amb vinagreta de fenigrec
(per a 2 persones)

Ingredients:
-2 tasses de ruca
-1 pastanaga
-1 branca d'api
-1 pot d'azuki (llegums ja cuits)


Per a la vinagreta:
-1/4 culleradeta de fenigrec
-1/4 culleradeta de mostassa en gra
-1/4 culleradeta de fonoll
-1/4 culleradeta de pebre vermell dolç
-un polsim de pebre negre
-2 cullerades d'oli d'oliva verge
-1 cullerada de vinagre de sidra de poma

Preparació:
-Es talla la pastanaga en dauets i l'api en petites mitges llunes i es salteja en una paella amb una miqueta d'oli d'oliva fins a adquirir la consistència desitjada. A mi m'agrada que les verdures quedin al dente per a les amanides.
-Es barreja amb els azuki, que estan freds. La combinació final és tèbia.

Preparació de la vinagreta:
-Es molen (en un moledor de cafè) les espècies en gra (fenigrec, mostassa i fonoll) i després s'hi acaben d'afegir tots els altres ingredients de la vinagreta. S'aboca a la mescla d'azuki i verdures i es barreja molt bé.

Presentació:
-En els plats per a servir, s'hi posa un llit de ruca i per sobre, la barreja de llegums i verdures ja amanides.

Resultat: fulles verdes, colors!, proteïnes, greixos saludables i espècies que hi donen sabors originals (entre dolç, amarg, fresc!).

Bon profit, és primavera!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada