dissabte, 3 d’agost de 2013

greix del bo: omega 3


Ui, però això té molt de greix! No, no en menjo, d'això, jo...
(parlant de l'alvocat, de les ametlles, de les nous...)

ChokoladeError i del gros. Primera, perquè... qui ha dit que el greix per si mateix és dolent? Sabem (o hauríem de saber) que hem de consumir hidrats de carboni, proteïnes i greixos, a més de vitamines, minerals i altres nutrients. Així doncs, per què excloem el greix o pensem que és dolent? Segona, que hi ha molts tipus de greixos, simplificant molt, de bons i de dolents, de beneficiosos i de perjudicials. Aleshores, per què hauríem de pensar que els greixos que provenen de fonts naturals, com és l'alvocat o els fruits secs, són dels dolents? Quin seria un greix bo? El que hi ha en un Bollycao o una Pantera Rosa? traguem-nos del cap aquestes idees errònies i totalment contraproduents, i consumim ja mateix greixos dels bons (adéu, Pantera Rosa). I per saber quins són aquests, avui parlaré de l'omega 3.(Oh, quins records! Dolents, és clar... ehem... no, dolents no, ho sento però tots tenim un passat.) Perdó, no perdem el fil:

L'omega 3 és un greix poliinsaturat essencial per a la nostra salut cardiovascular, ja que ajuda a millorar la circulació sanguínia, neteja i reforça les artèries, ajudant en la eleiminació del colesterol i els triglicèrids, i té unpaper important en el nostre cervell. És per aquests motius que l'omega 3 ha d'estar present diàriament en la nostra dieta (Vitónica).

Gràcies als omega 3 que ingerim, es produeixen altres àcids grassos insaturats com és l'àcid docosahexaenoic (DHA). Aquest és una part important de la matèria grisa del cervell, la retina dels ulls i algunes membranes cel·lulars. Depressió, esquizofrènia, Alzheimer i trastorn d'atenció amb hiperactivitat (TDAH)...
han estat associats amb nivells baixos de DHA. Una font directa de DHA és el peix; no osbtant això ara també l'obtenim de les microalgues, que és de fet l'origen del DHA present en el peix. Melina recomana que els vegetarians i vegans incloguin aliments com les llavors i l'oli de lli, les llavors i l'oli de cànem, les nous i les verdures de fulla verda. Les llavors i l'oli de lli en són les fonts més riques, una cullaradeta d'oli o una cullerada i mitja de llavors mòltes aporten la quantitat diària necessària; duplicant aquesta quantitat dóna un marge de seguretat important. Altres fonts en són el tofu i la soja.

Aquelles persones amb majors requisits, embarassades o lactants, o amb malalties associades a nivells pobres d'àcids grassos, poden beneficiar-se de fonts directes d'àcids grassos omega 3 tals com el DHA de les microalgues (Eat Right). Jo conec les perles DHA Neuromins de Solaray, es pot prendre una al dia, mitja hora abans d'esmorzar.

Així que, sigui quina sigui la vostra situació de salut actual (voleu controlar o perdre pes, voleu més energia, estar més concentrats, esteu embarassades, sou esportistes, i un llarg etcètera) incorporeu fonts saludables d'omega 3 i DHA. És un complement indispensable per a una bona salut neurològica i cardiovascular. Més endavant parlaré més sobre aquest tema, que hi ha moltíssim més a afegir. Com aneu de greixos? I demà més, a "omega 3: antidepressiu natural".
[Entrada adaptada de fragments de la meva tesina: Bayarri, E. (2013), “Ser vegetariana amb coneixement; sinònim de salut i felicitat. Embaràs, lactància i nadons.”]


Entrades relacionades per saber les veritats i desemmascarar els falsos mites al voltant de la carència o manca de vitamines, minerals i nutrients en vegetarians o vegans:
--Omega 3: "greix del bo" (aquesta entrada) i "antidepressiu natural".
--Àcid fòlic: "àcid fòlic, no només per a embarassades"

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada